Konsert i Kristianstad hyllar Cohen

Konsert i Kristianstad hyllar Cohen

november 11, 2016 Av av Kristina Fröling

– Det känns oerhört tomt. En stor poet och artist har lämnat oss, säger Janerik Lundqvist.

Sångaren, poeten och låtskrivaren Leonard Cohen är död. Beskedet kom i natt och bland alla som sörjer finns Janerik Lundqvist, känd för sina tolkningar av den världsberömde artisten. På söndag 20 november ger han konsert tillsammans med kören Sanctus i Heliga Trefaldighets kyrka, Kristianstad.

Janerik Lundqvist är mest bekant som tolkare av Leonard Cohen på svenska. Han har sjungit på kaféer, på visfestivaler, i kyrkor och klosterruiner. I augusti varje år ger han konsert i Spannstallet på Kronovalls vinslott och han har gett ut flera skivor med sina egna texter.

Beskedet om Leonard Cohens bortgång gör förberedelserna inför den konsert som Janerik Lundqvist ska hålla på söndag speciella.

– Det känns tomt. Så oändligt tomt. Musik och texter lever förstås kvar men nu fylls det inte längre på med nytt. Det är tänkbart att det kommer att finnas material som hittills inte varit publicerat. Men ändå är det slut.

Ensam om att tolka Leonard Cohen är han inte, Janerik Lundqvist. Men sannolikheten att någon annan svensk ska ha fått en personlig hälsning från den store artisten är inte stor. Det hela hade sin upprinnelse under ett framträdande som Janerik Lundqvist gjorde på Coheneventet i Montreal där en lyrisk syster till Leonard Cohen satt i publiken.

Efter intensiva påtryckningar från flera håll blev Janerik Lundqvist tvungen att göra en Cohenplatta. Plattan nådde fram till Leonard Cohen som via sin syster skickade en hälsning till Janerik Lundqvist:

”Please tell Janerik how much I enjoy and appreciate his versiones of my songs. He has truly brought them to life. What a singer! I am deeply touched. Warm regards, Leonard.”

Tomheten känner Janerik Lundqvist igen från beskedet om Tage Danielssons bortgång. –En stor man han också. Båda intelligenta, känsliga män med den eleganta förmågan att hantera text som är så få förunnad.

Söndagens konsert med Janerik Lundqvist och kören Sanctus ges klockan 18 i Heliga Trefaldighets kyrka, Kristianstad.

Foto: Eva Eklund.