Peder och Steffi laddade för leverans i Göteborg

Peder och Steffi laddade för leverans i Göteborg

februari 22, 2018 Av av Kristina Fröling

Sveriges bästa ryttare är på plats i Göteborg inför årets upplaga av Gothenburg Horse Show. Och inte minst stjärnorna från Österlen. Peder Fredricson, Stephanie Holmén och Flip´s Little Sparrow är laddade för nya höjder. Foto: Tommy Holt.

Skånska Stephanie Holmén, beridare hos Peder Fredricson, vann för några veckor sedan Longines FEI World Cup Jumping, i Zürich tillsammans med Flip´s Little Sparrow. Nu är ekipaget på plats för att tävla i Scandinavium

– ”Sparven” är pigg, det känns som att hon har energi som räcker till på söndag. Hon har ju gjort bra ifrån sig i de andra stora arenorna hon hoppat i på senaste tiden så det ska nog inte vara några problem att rida in i Scandinavium. Och hon har ju tävlat här med Peder tidigare.

Men Stephanie har egentligen inte siktet inställt på någon världscupfinal.

– Min plan har aldrig varit att rida i Paris. Då är jag i Oliva i Spanien med tio unghästar. Om ett mirakel skulle ske och jag kvalar till finalen så får vi lösa det då.

Men Peder har lösningen, om så skulle vara.

– Då är det jag som får vara i Spanien med tio unghästar!

Elva svenska seniorryttare startar i de internationella klasserna. Dessutom får fem U25-ryttare chansen att rida i Scandinavium. Hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona siktar högt.

– Vi har ett otroligt starkt år bakom oss och starten på det här året har inte varit sämre. Så med det i ryggen får jag väl säga som jag sa förra året: vi ska vinna hela klabbet. Henrik von Eckermann har ett stort antal andraplatser bakom sig och hans mål nu är att inte komma tvåa igen. Flera andra knackar också på dörren, Douglas Lindelöw till exempel, och både Peder och Steffi har ju visat att de kan leverera.

Peder Fredricson har sensommarens EM-guld i ljust minne.

– Det var väldigt trevligt när jag var här i Göteborg sist. Men nu är det nya tävlingar, nya hästar och nya förutsättningar.

EM-hjälten H&M All In fick inte följa med till Göteborg. Med sig har Peder istället H&M Zaloubet, H&M Carat Desire och nykomlingen Hansson WL, som tidigare reds av Robin Ingvarsson och som Peder bara haft någon månad.

– Mitt mål med helgen är att göra så bra ifrån mig som möjligt.

Intresset för ridsport är stort just nu, mycket tack vare Fredricsons och Holméns framgångar. Det syns i biljettförsäljningen.

– Måndagen efter ”Steffis” seger sålde vi mer än någonsin motsvarande vecka under de 42 år som tävlingen funnits. Det här är sista kvaltävlingen i hoppningens världscup och det är fantastiska dagar vi har framför oss, säger tävlingsledare Tomas Torgersen.

Den svenska dressyren är också väl representerad i Scandinavium. Patrik Kittel och Rose Mathisen från sommarens EM-lag kommer till start, tillsammans med Malin Rinné, Mads Hendeliowitz, Charlotte Haid Bondergaard och Jeanna Högberg.

Tävlingarna i Scandinavium arrangeras för 42:a gången. En trevlig siffra, tycker svenska dressyrryttaren Patrik Kittel som fyller 42 i sommar och hoppas att det ska vara ett lyckonummer som ska bringa tur i tävlingarna. Han är redan klar för världscupfinalen,  men vill inte missa tävlingarna i Göteborg som han har många fina minnen från. När han var liten plankade han in för att få klappa legendariska hopphästen Milton, och nu rider han här själv.

Källa: pressmeddelande från Gothenburg Horse Show