Våglängd sänder igen!

Våglängd sänder igen!

oktober 12, 2016 Av av Kristina Fröling

Radion har precis kommit till de svenska vardagsrummen, och scenariot är studion på Sveriges radio. Röda lampan tänds och redaktör Leanders stämma går ut i etern medan hans assistent fröken Bergquist håller ordning och reda på manuskripten med nyheterna. Under drygt två timmar surfar duon som reportrar, nyhetsuppläsare och artister tillsammans med Salongsorkestern fram över tiden från radions debut fram till andra världskrigets slut.

Stockholm-Motala! Den välbekanta signaturen hänger med och i föreställningen ”På samma våglängd” är det Sune Larsson, trummis och stark profil i salongsorkestern, som har rollen som både sidekick och pausfågel. Vilket han gör med den äran och matchar snyggt radio- och radarparet Karin Bergquist och Harald Leanader.

Texter och musik är sammansatta i ett elegant flöde som för publiken fram genom viktiga händelser i Sverige, Europa och världen. Laddad med humor, analytisk spjutspets och med inslag av allvar som inte tynger utan bara bidrar till helhet och sammanhang. Och att hot och möjligheter aldrig går ur tiden framgår med all önskvärd tydlighet när pastor Lavendel förkunnar att domedagen är nära på grund av radion. För att i nästa scen ha bytt skepnad till transa i röda paljetter.

Föreställningen cirklar kring jazzgossar, korta kjolar, ljudfilmspremiär, börskrascher, depression, cykelsemester, beredskap, mörka krafter, pilsnerfilm, kulörta lyktor, veckotidningar, dansbanor, swingpjattar och fred.

Tillsammans med Salongsorkestern, storband med stråkar och vokaltrio, ger duon också prov på tonsäker skönsång i en kavalkad av låtar som speglar tidsspannet 1925 – 1945.

Ensemblen och orkestern belönades vid premiären med stående ovationer från publiken och det med all rätt. Vi på redaktionen ger ”På samma våglängd” fem glada av fem möjliga.

glad-5

Fredag den 21 oktober klockan 19 går ridån upp igen för föreställningen på Ystads Teater.

Om ensemblen

Karin Bergquist. Skådespelare med brett register; teater, kabaré, radio, film och TV. Uppväxt i Ystad. Sjunger gärna äldre schlager, som i föreställningarna I god beredskap och Pilsner & Champagne med Harald Leander och Salongsorkestern.

Harald Leander. Välkänd skådespelare, dramatiker, regissör, översättare och musiker. Svensk mästare i Gladjazz 1986 med Nisses Stuga. Och inte att förglömma: underhållningskavalkaderna I god beredskap och Pilsner & Champagne med Karin Bergquist och Salongsorkestern.

Salongsorkestern är ett storband med stråkar och vokaltrio som spelar genuin ballroomjazz från 1925-1945. Repertoaren, merparten originalarrangemang, är hämtad från den europeiska och amerikanska populärmusiken, från rena jazznummer till pilsnerfilmsschlager. Bandet bildades i Lund på 70-talet och spelar på jazzklubbar, festivaler, baler, privata fester, kungamiddagar och gör gärna konserter och shower. Medverkat vid ett flertal tillfällen i TV. Turnéer till Shanghai, Toscana, Tokyo, Båstad, Höör och andra metropoler. Scenproduktionerna I god beredskap och Pilsner & Champagne tillsammans med skådespelarna Karin Bergquist och Harald Leander.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save