I Höör och häpnar!

I Höör och häpnar!

november 28, 2017 Av av Kristina Fröling

Gästgiverierna i Skåne blir inte direkt fler. Sorg och saknad efter Hammenhögs gästis! Men en utflykt till Höör i lördags bjöd på en god och glad överraskning.

På Höörs Gästgifwaregård vid Gamla Torg har det bedrivits gästgiveri ända sedan 1692. Få gästgivargårdar i Sverige har en lika lång tradition. I den nybyggda restaurangen serveras frukost, dagens lunch och à la carte och maten är, enligt den nya skolan, lagad från grunden. Det bakas eget bröd, och barnens köttbullar är rullade för hand. Det skånska köket är prioriterat, och råvaror ifrån lokala producenter kommer i första hand. Klassiska menyer gäller vid årets högtider, och ibland skapas specialmenyer vid vissa helger.

De pampiga kristallkronorna i taket, älghuvudet ovanför den öppna spisen i entrén och olika utsmyckningar på dörrar och väggar är kvarlämningar från tidigare eror.
Vissa delar av huset är kvar ända från starten, och efter den senaste renoveringen är fortfarande så mycket som möjligt bevarat. I de nyare delarna är det i stället hypermodernt för att skapa kontrast. Spa och terrass är på gång.

Gästis rymmer också en pub med inredning importerad från England.  Den numera självklara hamburgaren finns på menyn. Och efter att ha provat förrätt, varmrätt och dessert i restaurangens à la carte återkommer vi gärna vid tillfälle och testar burgaren i puben. Eller kanske fish & chips och ostgratinerade nachos.

gastis-1-1

Också takets ventilation är hanterat med omsorg. Snyggt gjort!

gastis-2-2

Egen etikett på husets vin – trevligt!

gastis-3-3

Sojamarinerad torskrygg, ugnsbakad selleri och väl smaksatt majonnäs – höga smaker!

gastis-4-4

Väl avvägd mix mellan gammalt och nytt. Extra plus för stolarna!