Must är ett måste året om

Must är ett måste året om

juni 30, 2018 Av av Kristina Fröling

Alice, Amorosa och Aroma var där. Liksom Rubinola, Cox Orange och Belle de Boskoop. För att nämna några av världens 7000 olika äppelsorter. Också Jesper Aspegren och sommelier Mischa Billing var på plats när SM i must 2018 avgjordes i Kivik.

”One apple a day keeps the doctor away”, för att ta ett av de många valda sanningarna som sagts om äpplet. Och ju mer desto bättre, för äpplet kan gott och väl låta tala om sig i många sammanhang. Päronen får ursäkta, men vad vore väl en Mac, en paj i gåsatider och calvados utan äpplet? Som symbol för kunskap har äpplet sin givna position och sitt säkra kärnvärde som symbol för kunskap. Som i Kivik där det gått hela 130 år sedan Henric Åkesson planerade de första äppelträden och som kom att bli grunden för Kiviks Musteri. Till på köpet ett årligt, svenska mästerskap i konsten att göra must. I år lördag den 26 maj där just Kiviks Musteri tog hem vinsten i två klasser. Allt i hård konkurrens från ett tiotal av landets aktörer inom must som tillsammans tävlade med drygt 50 bidrag.

Just äppelmust har på senare tid fått ett lyft i matlandet Sverige och ses av många finsmakare som det bästa alkoholfria alternativet för bästa smakupplevelse. Allt som ett resultat av ett nära förhållandet till naturen, jordmånen, väder och vind samt skörd i rättan tid.

Lite fakta om kunskapens frukt: Äpplemust är den råsaft som kommer ut när äpplet pressas, alltså en ren naturprodukt utan den minsta tillsats. Råsaften kallas också för juice, och då är juice och must samma sak. Bara en fråga om ordval. Den klara varianten är filtrerad, den andra har fruktkött kvar.  Det som i butikernas kyldiskar kallas ”juice från koncentrat” innebär att vattnet tagits bort från juicen efter att frukten pressats. Koncentratet pastöriseras för att hålla länge, och det fylls på tankar där det förvaras under lång tid. Väl framme i fabriken blandas det upp med vatten och smakämnen för att juicen ska bli drickfärdig. Men stopp och belägg! Så får man inte göra om det ska kallas för must. Alltså: must och ”juice från koncentrat” är inte samma sak. Got it? Heter det äppelmust kan du vara säker på att det är saften från de pressade äpplena, och ingenting annat, som gått rakt ner i flaskan. Äpplet är klart att dricka!

Se och läs mer om Kiviks Musteri. Klicka vidare till Kiviks Musteris hemsida.

Carl Levinsson är femte generationen i Kiviks Musteri. Tävlade och vann med Karakås Äppelmust, en hyllning till morfars farfar. Vinst blev det också för Mousserande ekologisk äppelmust.

Från Stockholm kom företaget ”Palla” som ger både människor och fallen frukt en andra chans. Eloge och applåd för det! Finns i Stockholm bland annat hos Sturehof, Fotografiska och Rosendals Trädgård.

Jesper Aspegren, ständigt mitt i någonting pågående, skriver just nu Leif Mannerströms memoarer. Vi ser fram emot att läsa!

Bjärebygdens Musteri producerar must från Kattviks fruktodling. Vi ger poäng för designen!

Tunga namn fanns i juryn. Sommelier Mischa Billing är förmodligen en av Sveriges mesta sommelierer.