Ut på tramp och plocka svamp

Ut på tramp och plocka svamp

september 28, 2016 Av av Kristina Fröling

Sett herr Kantarell i enebacken? Om inte, kolla en gång till. Kanske står där också Karl Johan så kort och tjock. Plocka, bär hem och rensa. Och därmed pasta.

Hösten är den vår de svage kallar höst. I alla fall enligt Erik Axel Karlfeldt. Hel rätt av honom om man frågar svampälskare och de som gillar att softa i kofta med god mat medan dagarna blir korta och kvällarna lång och sköna.

Så hade Karlfeldt det säkert på sin gård i Sjugare By i Dalarna där han satt och tittade ut över Dalälven och skapade poesi. Alltmedan höstlöven sprakade i mäktig prakt och jungfru Maria kom vandrande med mandelblommans hy.

Kanske tar hon en tur också i sydost när hon vill ta korg och kniv och ge sig ut i skogen och för att plocka både herr och fru Kantarell samt den världsberömde Karl Johan den Store och Tjocke. Sedan är det bara att gå hem och följa receptet. Smaklig spis!

Pasta Margareto

4 personer:

500 gram spaghetti
Två klyftor vitlök
Olivolja extra jungfrulig
Karl Johan eller kantareller
Persilja
Parmesanost (Parmigiano Reggiano)

Borsta, skär och bryn svampen. Hacka vitlöken och fräs mjuk i olivolja. Koka spaghettin al dente (med tuggmotstånd) och häll av vattnet. Blanda svampen med spaghettin och strö hackad persilja över. Servera med parmesanost och svartpeppar.