Fin sardin bland stora fiskar

Fin sardin bland stora fiskar

februari 7, 2017 Av av Kristina Fröling

Inget nätfiske! Hållbart som i en liten ask, precis som en konserv ska vara.

De små askarna från Portugal gjorde sig under flera somrar stora på Lulas i Östra Hoby. Trots att espressobaren stängt igen behöver ingen bli utan de exklusiva fiskkonserverna. Sjöfolket i Simrishamn har dem i sitt sortiment.

Efter renovering och namnbyte är det öppet igen och den nya logotypen med namnet Sjöfolket hänger på väggen bakom disken. På andra sidan har Fredrik Öster dukat upp med smakprover från havet utanför Portugals kust. Själv har han bytt boendet på Österlen mot livet i Malmö. Men kontakten håller han fast vid. Både vad gäller Österlen och Portugal.

– Det är för trevligt för att avstå, så vi fortsätter att resa till Lissabon då och då och köpa in produkter, säger Fredrik Öster.

Tillsammans med de små askarna presenterar han dryckerna från Glaesbolaget. De ekologiska, alkoholfria vuxendryckerna, lanserades för några år sedan och blev snabbt en framgång.

– Men nu behöver vi fler finansiärer för att kunna gå vidare.

Makrillen, tonfisken, bläckfisk och sardinerna är dock tryggt i hamn sedan 1930 då företaget Tricana Conserveira de Lisboa grundades. Bara den bästa fisken duger, enligt Tricana, och den är fiskad med krok utanför Portugals kust, inlagd och inslagen för hand.

Med annat ord hållbart, precis som en konserv ska vara.

sardiner-1

– Ät den direkt ur burken tillsammans med gott bröd. Fredrik Öster rekommenderar också en ask eller två som present.

sardiner-2

Sjöfolket i Simrishamn har öppnat efter renovering och nya logotypen är på plats.

/Länk till Sjöfolket/

Save

Save

Save