Född på nytt i rosens namn

Född på nytt i rosens namn

april 5, 2017 Av av Kristina Fröling

Renässansen! Tack och adjö till medeltiden, antiken är tillbaka. Tryckpressen sprider konst och litteratur över Europa, och åtta sekel senare är det dags för nästa pånyttfödelse. År 2010 välkomnade världen tillökning med Renaissance hotel och Rosen Bar & Dining.

Croissanterna är frasiga, äggröran varm och kaffet hett. Willkommen, bienvenue, welcome till frühstück, petit déjeuner och breakfast. Ett mindre sällskap från Italien har just slagit sig ner till sin prima colazione. Berlin, Paris eller London? Skulle förstås kunna vara Rom också. Eller?

Bra gissat, men det rätta svaret är Malmö. Och platsen är Renaissance hotel och Rosen Bar & Dining. Frukosten är serverad!

Fast nog skulle Christopher Isherwood , här och nu, lätt kunna låta Sally Bowles svepa en Prairie Oyster så snart som möjligt när baren öppnat. Det är inte heller svårt att höra la vie en rose och se Edith Piaf vakna i sviten bredvid sin älskade Marcel Cerdan. Och hur bra passar det inte för Anna Scott i världsberömda Notting Hill att relaxa med afternoon tea och ett glas champagne innan det är dags för dejt med bokhandlaren William Tacker?

Men så klart. Edith Piaf lämnade livet 1963 och hann aldrig prova sviten, frukosten eller de sammetsklädda stolarna i baren Rosen och om Liza Minelli gästar Rosen är kanske spritdrinkar inte det bästa valet. Men det finns så klart fräscha, nypressade alternativ. Check på det. Och skulle Julia Roberts hålla presskonferens här så lovar hotellchefen Martin Åkesson att se till att allt fungerar på bästa sätt. Journalister utan ackreditering får vackert vänta i baren. Undantag förstås för Hugh Grant/William Tacker från Horse & Hound.

Slutsats: det är lätt att fantisera och drömma mellan lakan av egyptisk bomull och stolar av sammet med kulörer som hämtade från tusen och en natt. Som Sjeherazade, som natt efter natt berättar sagor för den dystre sultanen Sjahriar för att rädda sitt liv. Varje gryning slutar hon berätta när det är som mest spännande. Sultanen kan inte göra annat än att låta henne leva, bara en natt till, för att få höra slutet på sagan. Och självklart slutar sagan lyckligt.

Något slut på berättelsen om Renaissance hotel och Rosen Bar & Dining är på långa vägar inte aktuell. Allt fler söker sig till både baren och restaurangen. Nära Lilla Torg men så långt från avskalad, nordisk design man kan komma. Och inget hotell av märket Renaissance är det andra likt. Men de har en sak gemensamt. Byggnaden ska ha en historia att berätta. Som kvarteret Rosen i Malmö. Med Renaissance hotel och Rosen Bar & Dining.

Den äldsta delen är från början av 1900-talet och den yngsta från 1950. Husen användes bland annat som tryckeri innan de byggdes om till saluhall på 1970-talet. De är kulturskyddade och får inte förändras på utsidan. Och mycket av det gamla har plockats fram i nytt ljus. Som tegelväggar i flera av rummen, och bärande pelare har målats mörklila. Och rosorna är med. De lyser i receptionen, de finns i sänggavlar och på de tjocka heltäckningsmattorna. Konferensrum som alla har namn efter olika sorters rosor. En liten ros i sten håller ett vakande öga från sin gjutna plats i golvet vid entrén och här vaktar också en bullterrier i storlek XXL. Konstverket ”Cloned English Terrier” från 2006 av William Sweetlove är till salu för 135 000 kronor. Sätt upp det på rummet, please! Eller på middagsnotan.

Middag på Rosen bar & dining – en, två eller tre rätter? Anything goes och på menyn finns klassiska, internationella rätter utan extra trassel. Rent, rakt och gott på så närodlat som möjligt och med inslag av vegetariska godsaker komponerade av köksmästare Caroline Vidal.

Men, så klart. Visst ska det vara en drink före middagen. Skickliga fingrar och snabba händer blandar, skakar och mixar.

Laponi? Hey it’s Monday! Uncle Vincent? Kanlo’s Grandmothers Lemonade? Eller något annat från Rosens House Cocktails? Alternativt en klassiker med twist som Caiphrinia De Madegascar, Tommy’s Margarita eller Luya Martini.

Men hallå! Är det inte en pånyttfödd Don Draper, Mad man på affärsresa från New York, som sitter där borta? Han har i alla fall en Old Fashioned i handen och dokumentportföljen bredvid fåtöljen i rosa sammet. Cheers!

ren-5-2

– Allt fler upptäcker Rose Bar & Dining som en mötesplats för after work, afternoon tea och middag. Och hotellet lockar många internationella gäster såväl som skåningar som vill ha en skön weekend i Malmö, säger Martin Åkesson, hotellchef.

ren-17

I frukostmatsalen surrar många språk. Kaffe? Te? Hög servicenivå uppskattas av gästerna. Frukosten håller hög standard med sortiment fokuserat på bra råvaror hellre än många. Smoothies på färsk frukt välkomnar vid entrén.

ren-14

– Vi kan stolt säga att vår brunch är bland de bästa i Malmö. Varje söndag mellan 12 och 15.30, uppdelat på 2 sittningar, hålls dörrarna öppna till vår brunchbuffé där vi erbjuder ett stort utbud av olika rätter, varma som kalla, säger Martin Åkesson.

ren-12

Mat i luckan! Henrik Kling leverera från kvällens à la carte. Så som crabcakes, caesarsallad, långbakad fläsksida och grillad entrecote samt långtidsbakad fläsksida.

ren-18

– Willkommen, bien Venue, welcome! Annie Johansson-Bobeck tar emot och hälsar välkommen. Rosmönstret på väggen möter gästerna redan i receptionen.

ren-22

Lunch eller afternoon tea? Den som vill stanna inne dygnet runt behöver inte vara hungrig. Inte törstig heller.

ren-9

Renaissance Hotel i Malmö har 138 rum i varierande storlekar. Gemensamt är rosmönstret, inredningens kulörer, det högklassiga sänglinne och sängar av toppkvalitet.

ren-4

En divan att softa i med minibaren inom bekvämt räckhåll. Tegelväggen är kvar sedan kvarteret Rosen byggdes.

 

Save

Save

Save