Framgång för par i praliner

Framgång för par i praliner

december 15, 2016 Av av Kristina Fröling

– Vi har haft öppet nästan varje dag och det är fler än vi som har lyckats förlänga säsongen här på Österlen. Fredrik Alverén och Ulrika Bergenkrans kan se tillbaka på ett bra år.

Fabrikörerna i Skåne Tranås fortsätter att tänja gränserna och jakten på den perfekta råvaran leder till nya odlare i världens länder. Och modet att våga tänka utanför boxen ger gott resultat. Både i julens smaker och på den växande listan av återförsäljare.

Choklad är som lycka – det betyder en sak för någon och något annat för en annan. Men för Ulrika Bergenkrans och Fredrik Alverén, Österlenchoklad med dotterbolaget Svenska Kakaobolaget är det två saker som gäller: riktiga råvaror. Och lokala så långt det är möjligt.

– För oss handlar det inte bara om vackra praliner och god choklad. Allt vi gör är ett aktivt ställningstagande för att göra något bra och äkta, säger Ulrika Bergenkrans.

Ett ställningstagande som ger resultat och smakar mera. Återförsäljarna och kunderna i butiken i Skåne Tranås blir allt fler. Fabriken producerar och webb—butiken levererar.

– Det har varit ett fantastisk bra år och just nu säljer vi julens kollektion i två olika stora boxar.

Blev bönhörda

Medan andra hoppas på en box med choklad från tomtens säck har fabrikörerna redan blivit bönhörda. Årets högt efterfrågade råvara landade, efter många turer i mars, hos Svenska Kakaobolaget. Leveransen, ett ton kakaobönor, kom från Tanzania, och det skepp som kom lastat hade väntat både länge och väl på att få lämna kajen. Just när alla papper var i ordning satt regimskiftet käppar i hjulet och det mesta av allt vad export hette gick i stå.

– Det tog tre veckor extra men vi har lärt oss att ha tålamod och det gäller att ta det med humor.

Efter att ha importerat kakaobönor från Peru, Costa Rica och Sri Lanka var det dags för Tanzania.

– Vi köper kakaobönor direkt från bönder som driver ekologiska och hållbara odlingar runt om i världen och producerar choklad i små upplagor direkt från kakaobönan genom att tillsätta socker och inget annat. Vi rostar bönorna varsamt och gör choklad i små upplagor. Precis som med kaffe och vin går det att hitta unika toner beroende på vilken typ av kakao som används och var den har växt.

Tanzania i höstas

För Ulrika Bergenkrans och Fredrik Alverén var det inte tillräckligt att ta emot det ton bönor som landade i Skåne Tranås. I höstas reste de därför till Tanzania där de besökte det kollektiv av 3 000 bönder som odlat och levererat till Svenska Kakaobolaget. Där väntade en upplevelse som både motsvarade förväntningarna och bjöd på överraskningar.

– Så klart vi hade gjort oss en bild av landsbygden i Tanzania. Man tänker gropiga vägar, lerhyddor med vasstak och massajer som vallar sina djur. Och visst var det så men att sedan uppleva det i verkliga livet ger en ny dimension till vår egen vardag.

Från mitt i det som kan beskrivas som ingenstans har Ulrika Bergenkrans en särskild händelse värd att minnas.

– En man vi talat med en stund tar plötsligt upp sin smartphone och vill ta en selfie! I sig inte konstigt men ändå totalt oväntat i en miljö utan rinnande vatten, el och fast telefoni.

Men telefoner måste laddas och på de större plantagerna är tillgång till laddning en förmån för de anställda.

– Det finns mycket att fundera över. Kanske är möjligheten till kommunikation mellan människor viktigare än andra, vardagliga självklarheter här i västvärlden?

Bean-to-bar gör gott

Bönorna från Sri Lanka, Costa Rica, Peru och Tanzania blir hemma i fabriken i Skåne Tranås till chokladkakor. Och det är inte vilken chokladkaka som helst.

– Snarare än att dölja smakerna bakom tillsats av extra fett, sojalecitin och vanilj vill vi framhäva kakaons inneboende toner. Det är därför vi bara har två ingredienser i vår ursprungschoklad, alltså kakao och lite socker. Den skiljer sig därför till stor del från den traditionella industrin.

Genom att ha direktkontakt med bönderna kan vi säkerställa att bönorna är ekologiska, att priset är rättvist och att arbetsförhållandena är goda. Och vi betalar ett frivilligt högre pris för kakaon för att hjälpa kooperativen att utvecklas, säger Ulrika Bergenkrans.

I Skåne Tranås pågår därmed en förändring av den traditionella

chokladbranschen. Och år 2017 är det dags för en ny destination i kakaobönornas värd. Nigeria nästa!

choklad-2

Julens smaker finns samlade i en box som finns i två storlekar. Bean-to-bar innehåller enbart kakao och socker.

choklad-3

Pralinernas fyllning är alltid gjord från grunden på lokala råvaror. Bär, äpplen och kanske något oväntat: getost.

choklad-4

Säckar med det som fabrikörerna mest av allt vill ha: bästa kakaobönorna.

choklad-5

choklad-6

choklad-7

Besöket i Tanzania blev en upplevelse på många sätt.

 

Save

Save

Save