Fredagsmys som i en liten ask

Fredagsmys som i en liten ask

maj 14, 2017 Av av Kristina Fröling

Havsnära smaker i vacker förpackning. Varje fredag på Kiviks hotell.

Doft av hav, ett stänk citron och något vitt i glaset. I Cancale, San Francisco eller på Stureplan? Inte nödvändigtvis, den som vill leva livet lokalt väljer i stället Kiviks hotell med ostronbar varje fredag mellan 16 och 18.

Utsikten ingår och on a clear day är Hanöbukten stor som ett världshav. Och skulle vädret vara ett hinder breder den italienska trädgården, modell nyrenässans ut sig, nedanför de stora fönstren. Men just den här fredagen, i gränssnittet mellan arbetets slut och helgens möjligheter, är sikten god och kusten klar. Det första fatet ostron lämnar köket där en säker hand med ostronkniv sett till att allt är i sin ordning innanför skalen. På bordet finns redan glas med champagne och den obligatoriska vinägretten. Just så serveras ostron på Kiviks hotell och restaurangchefen Niclas Odebrant ser det som ett gott val av dryck.

– Champagne är mitt första val till ostron.

Men, som den ostronälskare han är, ser han också en muscadet som ett gott alternativ. Till fredagens ostronbar på Kiviks hotell är det ändå champagne som gäller och hans rekommendation är Palmes dÓr Brut.

– Den har ett stor djup doft med citrus, vit persika och brioche. Fin mousse, finstämd med ton av grape, citron och persika som matchar syran som bär fram smaken, säger Niclas Odebrant.

Ostronbaren på Kiviks hotell är uppskattad av både fast boende och de som kommer för en weekend på Österlen. Business eller pleasure, eller varför inte både och.

Själv har han många goda stunder förknippade med just ostron. – Ostron är en upplevelse av lyx. För mig är det lika stort att uppleva dem på en beach utanför San Fransisco som på en lyxig restaurang i Las Vegas.

Helst ska ostronet, enligt Niclas Odedbrant, ätas med enbart en tillsats av citron och vinägrett. Överarbetade recept, som Rockefeller, är inte hans grej. Och av de två huvudkategorierna av ostronälskare tillhör han hardcoretypen som helst bänder upp ett ostron och slukar det rått, endast kryddat med havets egna smaker. Den andra typen är den som helst kamouflerar ostronets smak med mängder av kryddor och pressad citron. I ostronbaren är valet fritt och champagnen kyld. Alla nöjda och arbetsveckan kan sluta eller helgen börja.

ostron-11

– Jag älskar ostron och det är jätteroligt att erbjuda både bofasta, besökare och hotellgäster ostron till ett mycket gott pris, säger Niclas Odebrant, restaurangchef.

ostron-13

Olof Jolom och Annelie Swan rundar av arbetsveckan med smakprov från ostronbaren.

ostron-7

Champagne är Niclas Odebrants rekommendation till ostron. Men det finns alternativ för den som så önskar.

> Länk till Kiviks hotell >

 

 

Save

Save

Save

Save

Save