Högt pris för Knausgård

Högt pris för Knausgård

februari 22, 2019 0 av Kristina Fröling

Han bor inte längre året runt på Österlen. Men huset i Glemmingebro har han kvar, och det kan väl inte annat vara än ett skönt komplement till livet i London. I dagarna beslutade Svenska Akademien att tilldela Karl Ove Knausgård det Nordiska priset, det näst största efter Nobelpriset. Gratulerar till det, bästa Knausgård! Foto: Cato Lein.

Sitt pris hade det också för honom själv så snart den första delen av Min kamp kom ut i hemlandet Norge. Det stormade rejält kring hans person medan familj, släkt och vänner (med undantag av brorsan som designade omslaget) tog avstånd. Hur bara kunde han lämna ut sina nära som han gjorde? Men det kunde han, och de sex delarna av den självbiografiska romanserien Min kamp kom att bli en av de mest uppmärksammade romanerna i modern tid.  Vad är litteratur och vad är privat?  Frågan diskuterades på många håll och kanter, allt medan flera inflytelserika kritiker hyllade den som en av vår tids stora läsupplevelser. Helt rätt, enligt mig.

Samtliga delar finns utgivna som pocket, men om den första delen känns tung att hålla i som start är både ljudbok och e-bok alternativ. Och den digitala trenden håller i sig: allt fler tar del av böcker via digitala abonnemang. Det, och mycket mer, enligt den årliga rapporten Bokförsäljningsstatistiken från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen.

Hos Svenska Bokhandlareföreningen finns intressant fakta att ta del av. Klicka på det röda och landa direkt på hemsidan Svenska Bokhandlareföreningen