Krabban – kvällens klo på tallriken

Krabban – kvällens klo på tallriken

september 25, 2017 Av av Kristina Fröling

Hummerpremiär! Men glöm för all del inte bort krabban som har mycket att erbjuda. Och vårt vintips till ett av havets läckerheter är ”Gäddan” – Brochet facile sauvignon blanc.

Vilka exemplar ska man välja – är de snyggaste de godaste? Icke! Köp hellre de krabbor som ser gamla ut. Skalen ska gärna vara slitna och fulla av havstulpaner. De krabborna är med största sannolikhet välfyllda på sensommaren och tidiga hösten, strax innan krabban ska till att skifta skal. Efter ett byte av skal, som görs för att krabban skall kunna växa, tar det flera månader innan krabban blir välfylld igen.

En tom krabba är mer vit i färgen än de fullmatade. Fiskarna har tagit fram den genomlysningskamera som de använder för att likt röntgen kunna se om krabban är full av mat. Fråga fiskhandlare om han, eller hon, köpt krabbor av fiskare som använder sådana kameror. Om svar ja är krabborna troligen välfyllda.

Hannen har större klor än honan och på den invikta stjärten på undersidan kan man se om det är en hona eller en hanne. Honan har en bredare stjärt än hannen.

Krabborna på bilden är från Sjöfolket i Simrishamn.