Salt, sött och starkt – check!

Salt, sött och starkt – check!

augusti 25, 2017 Av av Kristina Fröling

Matens unga entreprenörer är viktiga och förtjänar uppmärksamhet. Så resonerade österlenprofilen Hans Thuresson, och för andra året i rad var den 24 augusti dagen för stipendieutdelning från stiftelsen med samma namn. Ansökningar från Södra Kompaniet, Concoct Fabrique och Henriksfälts Gård föll juryn mest i smaken bland de tio ansökningarna.

Dagen för stipendieutdelningen är nogsamt vald. Bartolomeus har namnsdag, och det är den dag då malörten till årets besk ska skördas. Och just skörd av den specifika örten var en av många saker som Hans Thuresson hade kunskap om. Han var inte enbart känd som en driftig ledare av sitt lantbruk, utan också som en stor profil, som värnade om svensk livsmedelsproduktion och kämpade särskilt om dess utveckling på Österlen.

Till hans begravning i Ravlunda kyrka den 5 juli 2013 strömmade många utöver släkt och vänner för att ta farväl. Hans engagemang lever vidare genom den stiftelse, som nu för andra året i rad delar, ut pengar till unga företagare som är verksamma inom mat och dryck på Österlen.

Förra året fick Vitaby kyrkby mejeri och Jordnära upplevelser ta emot pengar och diplom. I år stod tre mottagare högst på listan och efter ceremonin hos Eva Thuresson på Allé, Svinaberga, bjöds gästerna på smakprover från stipendiaternas godsaker och på Allés alldeles, alldeles underbara sillasmörgås. Till det en liten besk också, för dem som så önskade. Som det ska vara på Bartolomeus dag.

thuressons-1-1

– Det här betyder jättemycket för mig och nu kan jag satsa på nästa steg i min marknadsföring. Yvonne Belfrage, Concoct Fabrique, tog emot checken av Martin Wierup, stiftelsens ordförande.

thuressons-3-3

Henrik Nilsson, Henriksfälts Gård, var mitt i skörden av malört och skickade sin gode vän Bertil Bolander att ta emot checken.

thuressons-4-4

– Jag är lite galen när det gäller att blanda smaker. Yvonne Belfrage använder lokala, och helst ekologiskt odlade, råvaror i sina produkter.

thuressons-5-5

Sebastian Liljedahl och Jonas Bergström hade med sig smakprover från sitt Södra Kompaniet. De 40 000 går till installation av utrustning för att torka kött.

thuressons-6-6

– Bäsk och Bartolomeus hör ihop. Och sedan två år är det också utdelning från stiftelsen som min far grundande. Eva Thuresson, Allé, är stolt över att föra traditionen vidare.