Träff på hög nivå

Träff på hög nivå

Lerduveskytte – lätt att säga, men enkelt är det inte. Vare sig att träffa rätt eller att förstå strukturen i sportens många klasser och regler. Men det behövs inte heller för att, som publik, vara med om en spännande tävling hos Ystads jaktvårdsförening.

Kaffet är klart, smörgåsarna bredda och en efter en droppar de in till ”jakthuset” vid Fredriksberg. Dunk i ryggen, tjena, tjena och de flesta känner varandra sedan länge. Och de som är nykomlingar blir snabbt en del av de omkring 50 skyttar som ska tävla om vinsterna på prisbordet i Karlsfälts Sporting, i år lördag den 5 maj. Vem vill inte vinna ett exklusivt vapenfodral från Karlsfälts Gård till bössan?

Efter snabb lagindelning är det klart för start. Pull! Den första lerduvan far genom luften, och den kommer inte undan. Träff! Pull! Träff! För oss som inte kan sportens regelverk är det bara att se på och det räcker gott och väl. Det är fart, fokus och spänning. Och helt klart är att skyttarna är på hög nivå. Få av lerduvorna kommer undan de säkra grabbarna och gubbarna. För så många tjejer och kvinnor syntes inte till, bortsett från kraften bakom smörgåsproduktion och ordning och reda i sekretariatet. Men visst är det en sport för de kvinnor som vill. Säger bara Pia Hansen, Hässleholm,  som vann OS-guld i dubbeltrap vid de olympiska sommarspelen 2000 i Sydney. För den prestationen tilldelades hon samma år Sydsvenska Dagbladets pris Skånebragden.

En annan sak: i lerduveskytte har djurrättsaktivisterna inget att hämta! Och på Karslfälts marker gäller självklart enbart stål i haglet.

Mer om sporten – klicka på lerduveskytte

Sikte på olympiad? Loggan är med i alla fall i skarpt läge.

På väg mellan stationerna. Fokus och god stämning i bra mix på Karlsfälts Sporting.

Pull! Att träffa lerduvan som snabbt far genom luften ställer krav på snabb reaktion.

Två kastare på sex stationer finns på plats, och det gäller att ha nerver och ammunition av stål. Duvorna flyger högt, lågt och från alla håll.

Laddad för station nummer två.

Per Fröling, Älgtororpets jaktlag i Skinnskatteberg, kom för att delta i årets Karlsfälts Sporting.

Erik O. R. Bengtsson ställer upp med ett generöst prisbord, korv till grillen och marken runt Fredriksberg.