Trio porträtterar matstaden Malmö

Trio porträtterar matstaden Malmö

maj 7, 2017 Av av Kristina Fröling

Gastronomin bubblar och sjuder i höjden i den skånska storstaden. För den som vill botanisera bland krogar, kockar och mathantverkare utan att röra på benen finns ett alternativ. Och det är att ta den nyutkomna boken ”Malmö cooking” med till soffan, solstolen eller sängen.

År 2010 blev Titti Qvarnström utsedd till White guide rising star och numera besöker matentusiaster och foodies från hela världen den av Michelin stjärnprydda restaurangen Bloom in the Park i Malmö. Där är hennes ledstjärna att överraska, gästen ska gärna känna sig som Alice i underlandet. I våras tog hon konceptet Take Over till Drakamöllan Gårdshotell och i juni kommer hon till Skånes Matfestival i Brösarp. Och nyligen kom boken om maten i hennes hemstad.

Boken är ett samarbete mellan Titti Qvarnström, skribenten Karin Ericson och fotografen Christoffer Lomfors.

– Tanken är att porträttera matstaden Malmö och framför allt de fantastiska människorna som utgör matstaden Malmö, säger Titti Qvarnström.

Själv är hon bokens ciceron, där hon guidar läsaren genom skribentens upplevelser och ord. Hon lotsar genom staden som har tagit sig upp på den gastronomiska världskartan. Hon visar på krafterna i den unga matstaden och serverar en urban matupplevelse med sina egna recept, inspirerade av berättelser från stadens mataktörer.

Det blir besök i ett svamplaboratorium, fermentering med Surtanten, träff med skånska vinodlare, en dessertmästare, marmeladkokerskan som tar hand om villaträdgårdarnas överblivna frukt, grönsaksodlaren med öga för det udda och många fler. Och det plockas vilda örter i staden, besök hos fiskehoddorna vid slottet och inköp på marknaden på Möllevångstorget med mat från världens alla hörn.

Boken är utgiven på Norstedts förlag.

Foto: Christoffer Lomfors

titti-4

titti-6

titti-3

titti-7

titti-2

/Länk till restaurang Bloom in the Park /

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save