High five i fokus

High five i fokus

augusti 26, 2018 Av av Kristina Fröling

Start med antipasti, därpå pasta följt av carne och final med dolce. Precis som i Italien kan årets mottagare av pengar från Thuressons stiftelse tillsammans lätt bjuda på en middag så som i Toscana. I fredags var det dags för årets utdelning hos Allé, Österlen.

Matens unga entreprenörer är viktiga och förtjänar uppmärksamhet. Så resonerade jordbrukaren Hans Thuresson, och för tredje året i rad var den 24 augusti dagen för stipendieutdelning från stiftelsen med samma namn. Ansökningarna från Österlens Kött & Vilt, Magnus Henningsson,  Cake Cowboy, Markus Lundqvist, Appeltorps Lamm & Vilt, Lars Ipsen, Grafmans Goda, Torsten Grafman och Pastafabriken, Per Extor, föll juryn bäst i smaken, och tillsammans fick de ta emot 90 000 kronor.

Dagen för stipendieutdelningen är nogsamt vald. Bartolomeus har namnsdag, och det är den dag då malörten till årets besk ska skördas. Och just skörd av den specifika örten var en av många saker som Hans Thuresson hade kunskap om. Han var inte enbart känd som en driftig ledare av sitt lantbruk, utan också som en stor profil, som värnade om svensk livsmedelsproduktion och kämpade särskilt för den utvecklingen på Österlen.

Till hans begravning i Ravlunda kyrka den 5 juli 2013 strömmade många utöver släkt och vänner för att ta farväl. Hans engagemang lever vidare genom den stiftelse, som nu för tredje året i rad delar ut pengar till unga företagare som är verksamma inom mat och dryck på Österlen.

År 2017 var Södra Kompaniet, Concoct Fabrique och Henriksfälts Gård stipendiemottagare och 2016 Vitaby kyrkby mejeri och Jordnära upplevelser.

Läs mer om Allé på Österlen

En besk till smörrebrödet? Per Manninger hanterade brickan elegant.

Eva Thuresson är stolt över att hennes far värnade om matens entreprenörer på Österlen.

Mat och dryck är alltid en aktuell fråga och ett intressant ämne på Österlen.

Stipendieutdelningen firas enligt god tradition med smörrebröd och äppelkaka à la Allé.