Röstsedel med hög valör

Röstsedel med hög valör

oktober 3, 2016 Av av Kristina Fröling

Riksbanken har släppt de nya sedlarna och den skånska sedeln visar sig vara extra värdefull. För nog är Birgit Nilsson en skåning som låter tala om sig över hela världen och hennes röst lever vidare bland mångas minnen och i ljudupptagningar. Och nu på den nya 500-kronorssedeln.

Birgit Nilsson har, tillsammans med de övriga fem personerna som pryder de nya papperspengarna, valts utifrån att ha uppfyllt kriterierna: ”att personerna ska ha haft sin verksamhet under 1900-talet, de ska ha en folklig förankring och gärna ett internationellt anseende. Dessutom ska de representera olika delar av Sverige”.

Tävlingen om att utforma de nya sedlarna utlystes av Riksbanken och var öppen för konstnärer, grafiker, designer och arkitekter och avslutades i april 2012.

Tävlingsjuryn beslutade att utse Göran Österlunds bidrag ”Kulturresan” till vinnare och det blev därmed den konstnärliga utgångspunkten för de nya sedlarna.

Tävlingsjuryn bestod av fyra ledamöter i riksbanksfullmäktige och två konstnärliga experter. Ledamöterna var Peter Egardt, ordförande, Anders Karlsson, Sonia Karlsson och Allan Widman. Konstnärliga experter var Jordi Arkö och Karin Granqvist.

Birgit Nilsson gjorde sin debut 1946 och sista föreställning 1975.