Tupp i topp på Skånes Matfestival

Tupp i topp på Skånes Matfestival

juni 5, 2017 Av av Kristina Fröling

Två dagar sol med lagom temperatur och en med rejäla stänk av regn lockade omkring 5 000 besökare till Brösarp i helgen. De som kom hungriga och fick smaka på godbitar från kökens proffs och skånska vingårdar. Och högst på prispallen stod Tupp från Tockafarmen.

Konkurrensen var hård bland krögarna som var med och tävlade om Skånes Matfestivals Gastronomiska Pris 2017. Men när allt var summerat stod det klart att vinnaren var Vingårdens Café & Bistro i Sjöbo. Vinnarmenyn, komponerad och lagad av med Emil Johansson & Co, var tupp från Tockafarmen, hörökt morotskräm, picklade senapsfrön, gravad äggula, sparris från Sjöbo och örtemulsion.

Att utse en vinnare bland de krögare som tävlade på Smakgatan var inte helt lätt.

– Det var väldigt jämt i kampen om första plats. Hur gärna man än vill så kan inte alla vara bäst. Men när smakpatrullen gjort sitt stod det klart att Vingården ändå stack upp som vassast, säger Björn Rix.

Han är en av dem som ingått i gruppen som arbetat med årets matfestival. Och han vill också ge teamet från Tomelilla kommun en extra eloge för deras mat.

– Fantastiskt gott och det är roligt att kommunen ser betydelsen av mat i skola, vård och omsorg.

Innan allt är samlat, sorterat och räknat finns ingen exakt siffra på antalet besökare. Men omkring 5000 är troligt.

– Det vi tror oss veta är i alla fall att utställarna verkar nöjda. Och samma gäller besökarna. Det känns som de flesta har uppskattat det vi i arbetsgruppen har åstadkommit.

Om det blir en Skånes Matfestival 2018 får visa sig.

– Vi tror att det hela har gått ihop. Och det är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta, säger Björn Rix.

marf-1-1

Smaka på mextex på vegovis! Ludvig Lund och Robin Ärkebring stod för het energi i montern hos City Gross.

matf-3-3

Åtets tema var Skånska Gästgiverier och så klart deltog Brösarps Gästis med glädje.

matf-2-2

Kom igen och trampa så blir det en smoothie. Magnus Lindelöf hejade på medan det skummade i mixern.

matf-7-7

Också besökare från Mariavall gillade maten som Tomelilla kommun presenterade.

matf-8-8

Vingårdens Café & Bistro i Sjöbo blev årets vinnare av Skånes Matfestivals Gastronomiska. Vinnarmenyn lagad av Emil Johansson & Co, var tupp från Tockafarmen, hörökt morotskräm, picklade senapsfrön, gravad äggula, sparris från Sjöbo och örtemulsion.

matf-11-11

Två dagar sol och en regn. Lite glesare var det på söndagen, men ändå omkring 5000 besökare.

matf-5-5

Helene Grafman, kommunikationschef på Tomelilla kommun var naturligtvis på plats och informerade om hur Tomelilla kommun satsar på maten.

matf-4-4

 Föredömligt kort och koncist invigde Leif Sandberg årets matfestival. Dan Löfgren.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save