Mustens mästare gör det igen

Mustens mästare gör det igen

december 18, 2017 Av av Kristina Fröling

Must-SM blev en succé sommaren 2017. En av fjolårets vinnare, Kiviks Musteri, är redan anmälda till Must-SM 2018. Arrangören Svenska Musterier och deltagarna vill lyfta musten som hantverk och in i matvärldens finrum och Bengt ”Fuffe” Åkesson håller med.

Sveriges första Must-SM gav mersmak och mästerskapet kommer att hållas även 2018. Tjugo av landets främsta musterier deltog med sammanlagt 73 olika bidrag. Juryn bestod av välrenommerade smak- och vinkännare som bland andra Mischa Billing, sommelier och lektor i måltidskunskap och Jan Hedh, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

fuffe-2

Många hittade vänner och bekanta bland besökarna.

Bakom arrangemanget står Svenska Musterier, en ideell sammanslutning av musterier och mustaktörer som vill lyfta musterinäringen och uppmärksamma det hantverk musten är. Matvärlden har på senare tid välkomnat äppelmust in i finrummen med sitt spektrum av smaker och förmåga att komplettera en måltid på samma sätt som vin och öl. Yttersta beviset är Nobelmiddagen, där det serverades svensk äppelmust som alkoholfritt alternativ.

– En måltid ska alltid vara den samlade smakupplevelsen av mat och dryck i samklang. Det kan man få även av alkoholfria alternativ som en noga utvald äppelmust, säger Mikael Adolfsson produktchef för must, på Kiviks Musteri.

fuffe-7

Av landets musterier deltog 20 i SM 2017.

Kiviks Musteri vann Must-SM 2017 i kategorin Sortren klar äppelmust med sin Årets Skörd Gravensteiner som fick full pott i poäng.

– Must är ett hantverk, fortsätter Mikael. Man kan inte gå efter ett recept. Det bygger på ett nära förhållande mellan natur och mustmästare. Jordmån, äppelsort, väder, vind och skördetillfälle påverkar resultatet och det är inte alltid det godaste äpplet som ger den bästa musten. Det är en konst att odla för smak, avslöjar Mikael.

Must-SM 2018 Sverigemästerskapet i must kommer att hållas i Kivik på Österlen, den 26 maj 2018.

Tävlingen arrangeras av Föreningen Svenska Musterier med stöd av Leader Sydöstra Skåne. Föreningen är en nationell sammanslutning av svenska musterier och mustaktörer som vill stärka och lyfta mustens roll i Sverige.

fuffe-4

Företaget Palla ställde upp med en unik must. Namnet ger en viss vägledning.